Friday, 13 December 2013

Kari ikan kasturi


Bahan2:
1. 3 sudu bawang merah dan putih yg dh dikisar
2. Tumbuh satu inci halia dan satu biji cili bengala
3.5 sudu kari ikan buatkan paste dlm satu cawan berisi air
4.bunga lawang, kayu manis dan rempah2 semua
5. Satu cwan air asam jawa
6.sayuran: terung, bendi, tomato, cili hidup
7. Dua btang daun kari dan satu sudu halba cmpur
8. Dua cawan air
9. Setengah limau kasturi
10. Dua sudu cukup rasa
11. Setengah sudu garam

Cara cara
1. Tumis bawang2 segala bersama cili, halia, rempah ratus, daun kari dan halba cmpur
2. Naik bau dan masukan pes kari dan air asam jawa berserta secukup rase dan garam
3. Masukan air dan setengah buah limau dan biar pecah minyak
4. Masukan ikan, terung dan bendi
5. Tunggu sehingga mendidih 15 minit masukkan tomato
6. Sedia di hidang

No comments:

Post a Comment